miercuri, 1 octombrie 2008

Sufleu de conopida


Daca ati fost prin piata zilele acestea ati putut vedea pe tarabe recolta toamnei acesteia. La tot pasul vinzatori care te imbie sa cumperi fel de fel de legume. Sa mergem azi in piata si sa cumparam conopida. Cumpara una potrivita cam de 1 kg. Sa preparam impreuna un delicios si elegant sufleu de conopida.
De ce mai ai nevoie:
3 cepe potrivite
3 oua
1cana (250 ml) de lapte proaspat
2 linguri de faina
cascaval - 150 - 250g
ulei
gris
Curata conopida de frunze si las-o intr-un vas cu apa rece, cam o ora.
Pune la fiert laptele
Curata trei cepe potrivite si taie-le solzisori. Intr-o tigaie pune la incins ulei si pune ceapa la calit. Cind este de culoare galbena pune faina si amestec-o repede cu ceapa si apoi toarna laptele fierbinte. Lasa sa fiarbata vreo cinci minute pina se transforma totul intr-o smintina groasa. In tot acest timp mesteca continuu sa nu se lipesca. Cit timp se raceste aceasta compozitie pune la fiert conopida. Nu va fi nevoie mai mult de 5-7 minute dupa ce apa va da in clocot. Scurge conopida fiarta printr-o strecuratoare si adaug-o in compozitia cu consistenta de smintina groasa. Rade cascavalul si adauga 1/3 in vasul in care ai amestecat totul pina acum. E bine sa fie un vas inalt ( bolul de la mixer sau o cratita mai inalta). Dupa ce s-a omogenizat cascavalul adauga trei galbenuse si la sfirsit albusele batute spuma. Poti adauga putina sare (nu prea multa cascavalul este sarat) si niste piper de preferinta alb. Acum compoziia este gata de copt. In tava aleasa pentru copt, pune putin ulei si tapeteaz-o cu gris. Apoi pune compozitia pregatita si peste ea adauga o lingura de gris imprastiata unform pe toata suprafata.Apoi restul de cascaval ras si tava e buna de pus in cuptor. Las-o sa se coaca cam 45 de minute. E bun de servit fierbinte ca aperitiv sau pur si sumplu ca un fel de mincare seara.
Daca iti va placea acest deliciu sa stii ca-l poti prepara si iarna. Pune la congelator in pungute conopida fiarta. Continutul unei pungi sa fie suficient pentru a repeta aceasta reteta.
Secretul acestei retete este cascavalul Cu cit mai mult cascaval cu atit mai bine! Recomand cascavalul afumat. Pofta buna!

Niciun comentariu: