marți, 12 august 2008

Concediu la mare!

Nu am mai scris de mult pentru ca am fost citeva zile in concediu la mare. Da la Marea Neagra. Mai precis in Costinesti. In Costinestiul studentiei mele din care nu a mai ramas mare lucru.Cu toate ca s-a extins mult spre zona epavei, la sfirsitul acesta de saptamina nu mai gaseai nici un loc de cazare. O mare de lume, o forfota continua, muzica data la maxim la toate orele din zi si din noapte si o mare, foarte mare mizerie, despre care chiar nu vreau sa discut aici. Mi s-a parut o mare pierdere de timp sa stau intinsa pe nisip inconjurata de foarte multe cearsafuri puse unele linga altele, asa ca am pornit in drumetie. Dimineata la ora opt jumatate m-am suit in masina in directia Babadag cu destinatia Enisala. Enisala este un sat din Dobragea de ale carei frumuseti ramii absolut fascinat. Atita liniste si pace de jur imprejur numai culmile roase ale muntilor Maciunului iti pot oferi. Iar drumul spre Enisala e un drum foarte bun ca mai toate drumurile Dobrogei. Tinta calatoriei era cetatea Enisala , dar la un moment dat am vazut un idicator spre stinga pe care era scris "Cheile Dobrogei". Am virat in directia specificata si am intrat in niste sate dobrogene traditionale La un moment dat (cam dupa 4 Km)am inceput un drum de tara pietruit dar frumusetile din jur ne-au facut sa uitam ca mai intram intr-o groapa sau ca praful ne impresora. Ca peste tot in Romania indicatoarele spre obiectivele turistice lipsesc sau sunt insuficiente. In orice caz cum apare o bifurcatie de drumuri indicator ioc si tu te intrebi oare pe unde s-o iau? Noroc ca sunt localnici binevoitori care te indreapta corect si cu mindrie spre frumusetile din tinutul lor. Dupa vreo 14 Km de mers din DN22 ajungi la Cheile Dobrogei.Nu sunt de maretia celor de la Bicaz si nici asa de spectaculoase dar sunt frumoase.


Daca ai cortul la tine poti inopta acolo,totul sa nu fi avut altii ideea asta inaintea ta si sa aiba si muzica data la maxim din masina! Asta depinde de norocul fiecaruia. Am zabovit prin chei nu mai mult de 20 de minute dupa care ne-am continuat drumul spre Enisala. Drumul a fost superb. Dupa ce am iesit din sat, am facut stinga pe un drum de tara si pe un copac de pe partea dreapta a drumului am vazut un indicator cu inscriptia " spre cetatea Heracleea" Acesta ne-a fost de un real folos. Am dat peste un peisaj pustiu toropit parca de soarele torid dar molcom si format din pini si multi foarte multi maracini.Acum erau multi infloriti si florile lor iti incintau privirea. Stiti stelutele acelea zburatoare dupa care fugim sa le prindem din zborul lor si pe care le bagam in sin spunind ca sut "NOROC". Pe aici ninge cu ele si daca ar fi asa ai zice ca aici e tara norocului! Dar iarta inca un motiv sa o vizitezi!

Apoi sus pe munte vezi cetatea. Desi ridicata acum 700 de ani de genovezi, zidurile se tin bine si se ridica amenintatoare stajuind lacul Razim,marea, Delta,si podisul Babadagului. De sus din cetate le vezi bine pe toate ca acesta iti ofera o belvedere care cu greu o vei iuita. vrei sa stii cit costa intrarea? Pe o cutie de tabla unde se pune gunoiul vei vedea scris:


La baza dealului poti admira peisajul de delta si canalele care brazdeaza stufarisul.

Acolo sus bate un vint destul de puternic dar care parca te face sa auzi glasul cetatii si al locurilor.Cind a fost construita cetatea Lacul Babadag era unit cu Lacul Razim, iar acesta era golf la Marea Neagra. Despre istoria cetatii se pot citi mai multe pe internet.Merita sa mergeti sa vedeti totul cu ochii vostri. Despre drumul de intoarce voi scrie probabil miine ca sa nu va plictisec prea mult acum iata citeva poze cu cetatea si imprejurimile:


Un comentariu:

Adriana spunea...

interesante stinci! Parca vorbesc.Sunt foarte expresive