marți, 16 septembrie 2008

Sfirsit de vara la Horezu

Am plecat din Bucuresti spre Horezu pentru citeva zile de vacanta. Prin Pitesti si apoi spre Rimnicu Vilcea. Pe linia de centura a orasului, urmarind indicatorul de Tirgu Jiu, ajungi in soseaua care duce la Horezu. Vroiam de mult sa ajung aici, in aceasta vatra de cultura si civilizatie, care din punct de vedere cultural are un caracter monahal, orientat catre activitati de artizanat specific romanesc.
Insotita de documentatia necesara,procurata dupa citeva cautari pe internet,si de camera video, am poposit in centrul depresiunii Horezu, locul unde se afla orasul. De jur imprejur munti si dealuri. La nord Muntii Capatinii(cu virful Ursu 2124m), la sud Magura Slatioarei cu 767m si dealurile Negrulestilor, Costestilor si Tomsanilor. De la Bucuresti drumul nu e lung - 239 Km -totul e sa iesi cu bine din hatisul capitalei-asa ca dupa trei-patru ore de mers esti si cazat.Am ales pensiunea Criveanu,bine pozitionata in centrul orasului,dar intr-o zona foarte linistita, necirculata de masini datorita faptului ca strada se infunda.La sfirsitul lui august si inceputul lui septembrie, sub soarele cald si blind poti descoperi ceea ce-i atrage aici pe turisti: peisajele deosebit de frumoase si minunatele minastiri aflate in apropierea Horezului. Patru zile sunt suficiente pentru a descoperi destul de mult din patrimoniul natural si cultural al locului si din atmosfera vietii satului oltenesc de munte.
Dupa 17 km de la Rm. Vilcea (inainte de a ajunge la Horezu) viziteaza manastirea Govora( construita la sfirsit de secol 14 inceput de secol 15. Te va impresiona atmosfera medievala pe care o degaja,
iar frumusetea florilor din pritvoare iti va patrunde in suflet.
In biserica admira pictura valoroasa si catapeteasma sculptata in lemn in stil brincovenesc. "Minastirea Govora ramine in istoria neamului ca fiind gazda primei tiparituri in limba romina- Pravila de la Govora - dupa tipariturile din Ardeal ale lui Coresi".
Foarte aproape de Horezu este Minastirea Hurezi- monument inscris pe lista Patrimoniului Cultural Mondial - UNESCO.Ridicata la sfirsitul secolului 17 este una din cele mai reprezentative monumente ale epocii brincovenesti.Aflata la poalele Muntilor Capatinii, intr-un loc plin de farmec si singuratate minastirea te va impresiona de indata ce o vei zari aparind dintre codrii seculari.In interiorul bisericii vei putea admira iconostasul sculptat in lemn, scaunul domnesc purtind stema Cantacuzinilor si un policandru bogat,toate din vremea ctitorului Constantin Brincoveanu. Aflindu-te pe teritoriul minastirii crezi ca esti in preajma domnitorului, ca ai intrat in masina timpului cu statia "secolul 17", dar brusc esti trezit la realitate la vederea tehnicii moderne instalata pe zidurile vechi brincovenesti.
In dimineata celei de a doua zile am pornit spre Minastirea Polovragi ce dateaza din1505. Situata la poalele Muntilor Piatra Polovagilor, intr-un decor de basm, minastirea este inconjurata de livezi de meri, pruni si castani.Este comceputa in stil bizantin, iar ceea ce este unic pentru minastirile din tara noastra este pictura peretilor pridvorului.Aici vei vedea de o parte si de alta a intrarii reprezentarea minastirilor de la Muntele Athos.Minastirea si-a luat denumirea de la localitatea vecina Polovragi.
Cum urci pe linga minastire, cam la un km, se intra in Cheile Oltetului. O rezervatie naturala ce se intinde pe 150 ha. O zona superba, cu un peisaj ce te lasa fara grai.
Stinci ciuruite de grote pe care se incapatineaza sa mai creasca mindru cite un copac. Pe partea stinga curge Oltetul.E un riu mic, vioi, dar care e "responsabil" de toata aceasta minunatie ce te copleseste odata intrat in chei.
Lasa masina la intrare si strabate-le cu piciorul! Vei avea o senzatie pe care nu o vei uita usor. La aproximativ 10 minute de la intrare (500m de la minastire)ajungi la pestera Polovragi. Este una din cele mai mari si mai frumoase din Europa, si se spune despre ea ca este cunoscuta din vremea dacilor.Pestera merita vazuta si este accesibila oricui contra sumei de 4 lei.Tine cont ca intrarea in pestera se face la ore fixe iar ultima intrare e la ora 17.Daca esti amator de trasee turistice Cheile Oltetului sunt locul ideal.Vei parasi aceste locuri pline de calcare (praful se depune peste tot)cu promisiunea ca sigur vei veni sa le revezi.
Si daca tot esti echipat cu adidasi,treining si hanorac( in pestera sunt constant 8°C)du-te si vezi si Pestera Muierii. E un splendit monument al naturii situat pe teritoriul comunei Baia de Fier- judetul Gorj.O ramificatie asfaltata de 7 km pornind in stinga soselei ce leaga Tg.Jiu de Rm. Vilcea, porneste din dreptul satului Poienari spre Comuna Baia de Fier.Vei putea intra in pestera dupa ce vei plati 5 lei, tot la ore fixe si vei strabate prin "burta" Muntelui Capatinii vreo 940 m, cind mergind in picioare cind mergind in pasul piticului. Iesirea din pestera se va face prin gura sudica a acesteia si vei cobori pina la albia riului Galbenu pe o carare betonata strajuita cu balustrada de sustinere. Te vei bucura de caldura soarelui raminind cu gindul la "muierile", copii si batrinii care se ascundeau aici, in timpuri stravechi bintuite de razboaie. De aici si numele pesterii.Pina la parcarea unde ai lasat masina faci cale intoarsa pe jos dar admirind in partea stinga tot muntele din maruntaiele caruia tocmai ai iesit.
Nu poti incheia ziua pina nu treci prin Maldaresti pentru a vizita complexul muzeal care reuneste Culele Greceanu, Duca, precum si casa memoriala Ioan Gh. Duca. De vizitat se mai viziteaza ultimele doua, cula Greceanu devenind proprietate privata. Cula Duca a apartinut marelui om politic G. Duca, fost premier al Romaniei,asasinat de legionari pe peronul garii Sinaia la 29.12.1933. Cladirea este de un incredibil rafinament, dar totodata de o simplitate proprie arhitecturii romanesti din acea zona. Initial cula a apartinut urmasilor familiei Maldarascu, dar in 1910 este cumparata de Duca care adauga peste doi ani casa de alaturi, devenita casa de vacanta.
Pentru ziua a treia am rezervat vizitarea Muzeului Trovantilor, a Minastirilor Bistrita si Arnota si a imprejurimilor. La trovanti mi s-a parut asa ceva ca la "Pomul laudat". In comuna Costesti,pe marginea drumului.deloc semnalizat,asa intr-o ripa, vei descoperi trovantii despre care se scrie ca sunt un cadou de la extrateristri, putin erotic.Nu mi s-a parut dar te las pe tine sa tragi concluziile.
Minastirea Bistrita asezata in Cheile Bistritei, este o ctitorie a boierilor Craiovesti din 1497. Intra in biserica si admira pictura lui Gh. Tatarascu.Tot aici poti cere de la maicute, cheia de la poarta care te duce, pe carari de munte, la pestera lui Grigore Decapolitul si la alte obiective. Nu am facut acest lucru nefiind echipata corespunzator pentru drumetie prin munti. In schimb, cu masina,pe un drum forestier am ajuns la Manastirea Arnota construita de Matei Basarab.De sus, de la Arnota,poti vedea Bistrita in toata splendoarea ei
Bistrita, Arnota si Horezu,un triptic de manastiri oltene care isi onoreaza si azi ctitorii prin grijulia gospodarire a maicutelor care locuiesc acolo dedicindu-si viata lui Dumnezeu si Mintuitorului. Am coborit de la Arnota si am intrat in Cheile Bistritei despre a caror frumusete las sa vorbeasca pozele facute acolo


Nu parasiti zona Horezu pina nu vizitati si Minastirile Dintr-un lemn si Surpatele, aflate in comuna Frincesti la 3 km una de alta. Veti constata ca boierii vilceni au lasat romanilor piese de arhitectura remarcabile. Aflati ca nici taranii de aici nu s-au lasat mai prejos."Blidele" de Horezu, vorbesc prin contururile si culorile lor, despre tainele sufletului romanesc.Descoperiti toate acestea la taranii-artisti acasa,in satul Olari, acolo unde ii veti gasi la lucru explicindu-ti cu mare drag mestesugul olaritului. Si daca vei cumpara vase de la ei fii sigur ca sunt autentice si fii sigur ca sunt mai ieftine decit cele de pe marginea drumului. Nu uitati, merita sa-i vizitati pe olari la ei acasa!
Am parasit Horezu indreptindu-ma apoi pe valea Oltului
pe care am redescoperit-o la fel de frumoasa ca odinioara
facind si un popas la Minastirea Cozia. In drum spre casa(Onesti) am trecut pe la Minastirea Simbata. Atentie pe indicatorul spre minastire scrie "spre Minastirea Brincoveanu" Dupa ce am traversat tara de la SV la SE am ajuns acasa multumita ca am putut vizita atitea frumuseti. Am fost bucuroasa ca am petrecut citeva zile in "mijlocul judetului Vilcea podoaba mindrei Oltenii si unul dintre cele mai frumoase tinuturi ale tarii" (Romania pitoresca- Al Vlahuta).

Un comentariu:

adriana spunea...

Felicitari Arinana ,
pentru lectia complexa de geografie -turism si culltura cu care ii rasfeti pe cititorii acestui blog!
Entuziasmul tau ,in aprecierea si promovarea aspectelor autentice romanesti este molipsitor.
Sa fim deci autentici!