marți, 6 decembrie 2011

Scrisoarea mosului Nicolae

Chiar dacǎ suntem mari sau mici, în faţa sǎrbatorilor de iarnǎ curate şi frumoase, suntem cu toţii nişte copii… Nişte copii ce asteaptǎ cu sufletul la gurǎ venirea spectaculoasǎ a unuia dintre cei mai îndragiti moşnegi din lume, moş Nicolae… cât l-am aşteptat şi mai ales dacǎ-l aşteptam şi acum… o ştie fiecare dintre noi.
Prin urmare, dacǎ vrei sǎ îl impresionezi pe moş Nicolae şi sǎ dovedeşti cǎ îi meriţi vizita, lustruieste-ţi frumos ghetuţele şi aşeazǎ-le la locul lor. Asteaptǎ venirea mosului! Se spune ca moş Nicoale vine în parte la fiecare dintre cei care cred în el… . Şi se mai spune cǎ poţi deveni la rândul tǎu un moş Nicolae pentru cei care au nevoie de ceva în care sǎ creadǎ… şi ce vis frumos nu?
Cu totii ştim ce semnificaţie are seara de 5 spre 6 decembrie. Este seara lui Moş Nicolae, cea mai aşteptatǎ searǎ din an de cǎtre copiii din intreaga lume. Ei stiu cǎ urmeazǎ sǎ primeascǎ dulciuri, daruri în funcţie de cât au fost de cuminţi. Cine nu a fost cuminte? Doar nuieluşa celor năzdravani?!… Pune în apă crenguţa de pom pe care ai primit-o! Nu e o pedeapsǎ! E un obicei strǎvechi, al ţǎranilor români, care,le dǎdea posibilitatea sǎ vadǎ, în funcţie de cum înverzea aceasta, dacǎ anul nou se anunţa un an mai roditor sau mai sărac...
Tradiţia spune, de obicei, că darurile Sfântului Nicolae trebuie să fie împărţite
sau împărtăşite cu ceilalţi şi nu păstrate doar pentru sine.
Moş Nicolae


An de an, în prag de iarnă
La toţi copilaşii buni
Ajunge Moş Nicolae
Ştiţi să-i spuneţi rugăciuni?
Dar o colindă frumoasă
Câţi din voi aţi învăţat?
Moşul e bătrân, dar ştie
Când voi nu aţi ascultat.
Eu l-am întâlnit aseară
Şi mi-a spus că i-a iertat
Şi pe copilaşii care
Uneori n-au ascultat.
Dar aşteaptă să promită
Că vor fi buni şi cuminţi
Nu-I vor supara pe îngeri,
Vor asculta de părinţi.
O să vină Sânicoarǎ
Pe la fiecare casă.
Haideţi, toţi să-l aşteptăm
Cu o colindă frumoasă

E 5 decembrie şi-mi vin în minte vorbele pe care mi le spunea bunica în anii copilariei: “sterge-ţi ghetutele bine, pune-le la uşă şi culcă-te devreme, că, dacă vine moşul şi îşi dă seama că nu dormi, pleacă. Nu-i place să fie văzut sau auzit de copii”.
Cine ştie? Pentru orice eventualitate, puneţi-vă ghetutele la uşă. Poate nu e totul pierdut, poate o să ne reamintim încet-încet, zilele copilariei şi poate măcar de data aceasta, Moş Nicolae îşi face timp pentru toată lumea chiar şi pentru tine!
Arinana

Niciun comentariu: