luni, 10 noiembrie 2008

Marinata de peste

Se apropie postul Craciunului! Incepind cu 21 decembrie simbetele si duminicile se maninca peste. Iata o reteta foarte buna si deloc greu de facut. Ai nevoie de
4 pesti(macrou) congelati,
trei cepe potrivite,
250 ml de otet
750 ml apa
sare,
piper,
doua foi de dafin
3-4 linguri de ulei.
Si sa nu uiti sa folosesti mirodenia specifica pestelui si anume enibaharul.Atit enibaharul cit si piperul trebuie sa fie boabe. Acum apuca-te si curata bine pestele de cap, coada si mate si spala-l bine la jet continuu de apa. Curata ceapa si tai-o solzisori. Pune la fiert apa, otetul si uleiul, impreuna cu toate mirodeniile si cu "solzisorii"de la o ceapa. Intre timp taie pestii cam in patru sau cinci bucati si pune-i in oala cind a inceput sa fiarba apa. Asteapta pina dau un clocot si daca au mai ramas bucati de peste repeta operatiunea pina se termina toate bucatelele . Foloseste spumiera ca sa poti scoate cu usurinta pestele din oala. Mare atentie! Nu lasa pestele mult la fiert! Un clocot este suficient! Acum pregateste citeva borcane si pune la fund citiva solzisori de ceapa cruda, dupa care pui citeva bucati de peste oparit peste care iar adaugi ceapa. Pui asa citeva staturi dar sa ai grija ca ultimul stat sa fie solzisori de ceapa. Cind borcanele sint umplute cu straturile succesive de peste cu ceapa adauga peste ele apa cu otetul in care ai oparit pestele.Lasa totul la macerat, intr-un loc racoros, cel putin trei zile. Vei avea astfel un aperitiv foarte gustos.
Daca totusi vrei sa obtii acest aperitiv pentru ziua urmatoare poti lasa pestele sa fiarba complet, dar reteta cu marinatul trei zile e mult mai gustoasa! Sa stii ca aceasta reteta se pastreaza bine in frigider sau intr-o camara racoroasa cel putin o saptamina!

Niciun comentariu: