joi, 13 noiembrie 2008

Keceap

Am preparat zilele acestea un keceap foarte delicios. Inca mai gasim in piata cele necesare. Ai nevoie de:
3 kg de gogosari rosii
5 kg de rosii
1 telina mare
3-4 cepe mari
3-4 capatini de usturoi
De asemenea mai sunt necesare:
250 ml otet
250 ml ulei
250 g zahar
piper
cimbru
busuioc
enibahar
foi de dafin
2 limguri de sare grunjoasa
Legumele se taie bucati si se fierb fara apa. Rosiile contin destula apa. Telina e bine sa o fierbi separat pentru ca necesita un timp mai mare de fierbere. Dupa ce s-au fiert legumele si s-au racit da-le prin masina de facut suc de rosii pentru a se indeparta pielita. Pielita iesita din masina mai da-o o data sau de doua ori prin masina. Acum pasta obtinuta pune-o la fiert in sucul format din otet, ulei, zahar si restul mirodeniilor. Trebuie sa fiarba pina rezulta o pasta care poate curge, iar tu trebuie sa mesteci din cind in cind in oala pentru a nu se lipi. Acum, cind totul e fierbinte pune pasta cu ajutorul unui polonic in sticlute sau borcane, astupa-le bine cu capacul filetat si introdu-le in cuptor, cu focul dat la minim, timp de 15-20 minute. Lasa-le in cuptor pina se racesc si apoi pune-le in camara. Asa ai obtinut un keceap sanatos nu ca cel din comert a carui compozitie pe cit e de necunoscuta pe atit e de nesanatoasa. E drept ai cheltuit ceva timp in bucatarie dar pentru sanatatea ta si a familiei tale cred ca merita.
Poti folosi aceasta pasta la fripturi, la un amestec de legume fierte si servite natur sau pasate sau chiar la pitza. De fapt din acest moment da-ti drumul la imaginatie!
Sa stii ca in loc de rosii poti folosi si suc de rosii preparat de tine mai din timp. in acest caz fierbe legumele in apa si zeama rezultata foloseste-o la o ciorba.

Niciun comentariu: