vineri, 19 decembrie 2008

Cozonac boieresc


Se apropie Craciunul! De pe masa din noaptea sfinta nu pot lipsi cozonacii. Asa ca hai sa pregatim impreuna niste cozonaci boieresti. Iti spun de la inceput ca nu e o treaba usoara dar nici imposibila nu e! Daca urmezi aceasta reteta sigur te vor invidia toate bunicile si matusile din familie iar toti cei pe care-i vei servi sigur iti vor admira calitatile de buna gospodina. Sa incepem pentru inceput cu un kg de faina. Cred ca e foarte important ce faina folosesti. Eu recomand faina "BANEASA" in pachetul galben. Trebuie sa mai cumperi:
2 pachetele de drojdie (max 50 gr)
1 pachet de unt
1/2 kg de lapte
300 g zahar
7 oua
1 lingurita de sare
mirodenii ( esenta de lamiie si de vanilie - cite o fiola din fiecare)
Toate acestea sunt necesare pentru aluat.
Pentru umplura mai cumpara 1/2 kg de mieji de nuca, cacao ( e foarte buna cea olandeza) si esenta de rom ( fiola) si vreo 200g de stafide. Stafidele se spala in mai multe ape si se lasa la inmuiat citeva ore.
La inceput cerne faina intr-un lighean. Pune la fiert laptele in care dizolva tot zahararul. Laptele fierbinte pune-l peste faina cernuta si lasa totul in lighean sa se raceasca.
Intre timp da miezul de nuca prin masina.
Separa albusurile de galbenusuri si imediat bate cu telul sau mixerul albusele. E foarte important ca operatiunea albusuri sa fie facuta acum, altfel albusele statute nu se mai pot bate spuma! In spuma de albusuri se pun rind pe rind 7 linguri de zahar si se mai bate pina albusele devin tari. Aceasta spuma se adauga peste miezul de nuca si se mesteca usor de sus in jos pina totul devine o crema. Apoi adaugam doua - trei linguri de cacao si mestecam pentru incorporare. Scoate stafidele din apa, strecoarale printr-o sita si apoi stropeste-le cu esenta de rom.
Acum ne putem ocupa de aluat. Desfa pachetelele de drojdie, presara peste o lingurita de zahar si amesteca usor cu o furculita . Astfel se sfarima drojdia si se amesteca mai usor cu zaharul. Peste acest amestec toarna putin lapte caldut si totul va deveni o pasta.
Peste galbenusuri pune un praf de sare si trei linguri de zahar si amesteca totul vreo cici minute. In faina oparita cu laptele si care intre timp a devenit calduta pune drojdia si crema de galbenuse si incepe framintarea. Framintarea cozonacului e foarte importanta in sensul ca trebuie avut grija ca alatul sa fie un tot unitar si sa nu se "rupa". In timpul framintarii adauga cite un cubulet de unt si iar framinti pina se inglobeaza tot untul. Cind apar primele bule in aluat e semn ca framintarea se apropie de sfirsit. O jumatate de ora e suficient sa framinti. Un alt indiciu ca framintatul este gata si ca alatul are consistenta dorita este acela ca alatul se desprine de pe degete. Acum acopera ligheanul cu un stergar si lasa-l la cald sa creasca. Cresterea nu trebuie sa fie prea rapida, asa ca sa nu pui ligheanul direct pe o sursa de caldura(pe soba sau pe aragaz cu cuptorul aprins) Lasa-l in camera in care l-ai framintat unde sa fie o temperatura de 24 - 25 °C Cam in doua ore creste si va fi numai bum de pus la copt.
Acum cu miinile unse cu ulei ia din aluat cam cit incape intr-un pumn si intine cocolosul de aluat pina devine o foaie nu foarte groasa. Cu o lingura ia din crema de nuci si intinde pe foaia de aluat pe toata suprafata ei, si presara si un pumn de stafide. Apoi ruleaza foaia si inchide-o la capete. Repeta operatia aceasta pina mai faci inca doua suluri. Acum toate trei impleteste-le (asa cum impleteam coditele la scoala) si un cozonac e gata. Pune-l in tava unsa cu ulei. Tot asa mai faci inca unul si lasi tavile la crescut. De data asta poti sa le pui pe aragaz si intre timp sa dai foc la cuptor ca sa se incalzeasca. Dupa ce a trecut o ora si cozonacii au crescut aproape cit tava sparge un ou, bate-l impreuna cu o lingura de zahar si unge cu el cozonacii.Apoi baga-i in cuptor la foc mare, acum depinde si de cuptorul fiecaruia. Daca e un cuptor bun si bine reglat in maxim o ora sunt copti. Acum scoate-i din cuptor si ai grija sa nu stea in curent ca se incruzesc si nici sa nu stea prea mult pe o parte Intoarce-i pe toate fetele,camdin trei in trei minute, pina se racesc . Dupa cum vezi nu e o treaba foarte usoara! Dar cind ii vei taia si ii vei gusta ai sa vezi ca tot efortul tau a meritat.
Sa-ti mai spun un secret! E bine ca toate ingredientele folosite la cozonac sa fie la temperatura camerei. Asta va permie cresterea cozonacului mult mai rapid.

Niciun comentariu: