vineri, 4 iulie 2008

Pregatiri pentru iarna

Desi e foarte cald afara si pe tarabele taranilor sunt marfuri proaspete din belsug, trebuie sa ne gindim ca totusi acest sezon va trece si va veni iarna. Putem incepe pregatirea pt anotimpul friguros. Recomand deocamdata folosirea congelatorului. Prin congelare alimentele se pastreaza mult mai bine decit pasteurizate. Azi vreau sa punem la congelator mazare si pastai de fasole. Mazarea trebuie pusa neaparat boabe. Eu dupa ce obtin boabele le spal, le fierb si le pun in pungi , cam un Kg de boabe intr-o punga. Dar am o prietena care pune boabele nefierte si cica e bine! De fapt e mai bine asa ca nu stai sa te coci acum in bucatarie cu fiertul. Dar daca pui pastai de fasole e musai sa le fierbi foarte bine ca altfel in mincare nu mai fierb. E probata experienta aceasta. In apa in care le fierb nu pun sare. Dupa ce au fiert se scurg bine printr-o strecuratoare, se lasa sa se raceasca si dupa doua, trei ore le pun in pungi. E foarte important ca la congelator sa le bagi reci - la temperatura camerei. Sezonul mazarei s-a cam incheiat dar de acum pina la toamna putem pune fasole pastai cite o punga sau cite doua de cite ori mergem in piata. La iarna vom face din ea fie mincare de fasole pastai fie o vom pune impreuna cu alte legume la un ghiveci fie in vreo ciorba de legume sau chiar de carne. Vor fi voci care vor spune ca de ce sa punem noi la congelator cind gasim gata congelate de cumparat?! Asa e. Dar sa nu uitam ca tot ce-i din comert are aditivi alimentari care nu sunt sanatosi. Eu nici acasa nu folosesc conservanti sau alte produse care se zice ca dau gust mincarii. E pacat cind la noi gasesti atitea legume proaspete sa pui vegeta sau alte produse asemanatoare. Gata cu lectiile de chimie! Multumesc celui mai simpatic unchi al meu ca mi-a dat idee acestui articol! O sa mai urmeze si altele la capitolul asta!

Niciun comentariu: