joi, 10 iulie 2008

Tarte cu ciuperci şi ouă de prepeliţă

Asa cum am promis revin cu o reteta pe baza de oua de prepelita. Reteta e de complexitate medie si o sa va rapeasca mai bine de o ora din timpul dumneavoastra Dar rezultatul va fi spectaculos si va merita efortul. Trebuie sa stiti ca e o reteta specific romaneasca. Eu o stiu de la bunica mea care era o gospodina desavirsita si care crestea cu mult drag aceste pasari pe care le numea "miracolele ei nazdravane". Ea consuma cu regularitate si oualele crude. Acum e in lumea celor drepti dar a trait bine peste 85 de ani si s-a stins de batrinete, dar cit a trait a trait frumos fara prea multe vizite la doctor.
Dar sa revin la reteta:
Ai nevoie de: 150 g făină, 1 gălbenuş de gaina, 100 g margarină, 10 ouă de prepeliţă, 400 g ciuperci proaspete, 2 cepe, 1 lingură pastă de tomate, 1 linguriţă rasă de cimbru uscat, 100 g maioneză, 1 salată verde, 1 legătură pătrunjel, sare şi piper după gust. Recomand margarina Unirea- margarina romaneasca la pachet
Din făină, margarină topită şi gălbenuş, se face un aluat pe care îl puneţi la frigider timp de 30 de minute, după ce l-aţi frămîntat bine. Apoi împărţiţi aluatul în 10 şi fiecare bucată o întindeţi uşor cu sucitorul, astfel încît să obţineţi o mică foaie pe care o aşezaţi în fiecare formă de tartă. Le coaceţi la foc mic spre mediu timp de 30 minute, după care le lăsaţi să se răcească.Tocaţi ceapa cît mai mărunt şi o căliţi în ulei şi, cînd s-a aurit, adăugaţi ciupercile curăţate şi feliate. Căliţi pînă se evaporă toată zeama pe care şi-o lasă ciupercile. Adăugaţi cimbru, sare şi piper şi amestecaţi bine. Treceţi apoi ciupercile puţin răcite prin maşina de tocat şi le amestecaţi cu maioneza şi pătrunjelul fin tocat. În fiecare tartă, aşezaţi 2-3 linguri de ciuperci cu maioneză şi peste acestea aşezaţi un ou de prepeliţă fiert şi curăţat de coajă. Pe fiecare ou, puneţi un pătrăţel de ardei roşu sau o feliuţă de ridiche roşie. Aşezaţi tartele pe un platou cu salată verde.
Maioneza te las s-o pregatesti singur(a) . Eu o fac din doua galbenusuri de gaina - unul crud si unul fiert tare si cu ulei. Pe durata inglobarii uleiului adaug zeama de lamiie si de gref

Niciun comentariu: