marți, 1 iulie 2008


E vara! Putem spune ca e sezonul castravetilor mur...
E vara! Putem spune ca e sezonul castravetilor murati! Am sa va spun cum ii fac eu. O sa incep cu un sfat! Nu pune la murat mai mult de 1 kg de castraveti. Asta daca ai o familie nu prea numeroasa, cam de patru membri.Fiind cald si nefolosind o metoda de pasteurizare acest tip de muraturi nu vor tine mult Asa ca pune putin si des! Alege niste casraveti potrivit de mari. Nu foarte mari ca deja au seminte! Spala-i si pune-i intr-un borcan care sa aiba inaltimea putin mai mare decit inaltimea castravetilor. Poti folosi si galetusele de plastic ramase de la smintina. Peste castraveti pune saramura pina ii acoperi. Saramura se face astfel: la un litru de apa pui o lingura cu virf de sare gronjoasa Ceri la magazin sare pentru muraturi! Mai bine faci mai multa saramura decit sa nu-ti ajunga. Normal ar trebui sa-ti ajunga 1 litru de apa dar daca tu apreciezi ca nu-ti ajunge mai fa un litru. Am descris mult aceasta faza a retetei pentru ca e foarte importanta. A doua oara cind vei pune sigur vei sti cita saramura sa faci! Apoi curata o capatina de usturoi si pune-o in borcan, mai adauga niste bete de marar,de acum gasesti la femei in piata in forma de manunchiuri, si citeva boabe de piper. Daca ai timp si chef si daca gasesti prin dulapul de bucatarie mai pune niste boabe de enibahar sau ce mirodenii crezi tu ca ti-ar placea.astupa borcanul cu o punga de plastic sau pur si simplu cu o farfurioara potrivita si tine-l doua-trei zile "in soare" pe balcon.E timp suficient sa se mureze. Daca ti se pare ca nu sunt suficient de murati mai lasa citeva zile! Dupa ce s-au murat pune-i in frigider. Maninca-i reci in zilele astea calduroase asa goi sau poti sa-i asociezi cu felul doi din meniul de prinz. Merg foarte bine si cu aperitivele. Sigur vei reusi daca respecti reteta pas cu pas. Succes! Scrie-mi ca ai reusit!

Niciun comentariu: