joi, 3 iulie 2008

Salata de dovlecei

Vrei sa maninci ceva usor si de sezon? Iata o idee! Mai ales ca miine e vineri e si o idee in cazul in care tii post. Cumperi trei patru dovlecei mici din piata. Recomand sa fie mici pentru ca cei mari au deja seminte. Mai cumperi o capatina de usturoi si vreo trei rosii. Sa stii ca mai e nevoie de ulei si otet de mere dar presupun ca asa ceva ai prin dulapul tau de bucatarie. De sare ce sa mai zic!!! O data cumparaturile terminate incepi cu dovleceii. Ii cureti de coaja,mai bine zis ii razi de coaja si ii tai felii potrivit de suptiri. Pui feliile rezultate int-un castron, le sarezi si le lasi vreo jumatate de ora sa-si lase zeama. In timpul acesta curati usturoiul - acum depinde cit de ustoroiat iti place sa maninci- il strivesti si il pui intr-un castron.Adaugi cam doua linguri de otet si vreo trei de apa.Poti pune si un virf de cutit de sare dupa care amesteci. Tot aici poti pune si zeama scursa de la dovleceii pusi cu sare
Intr-o tigaie pui ulei si dupa ce s-a incins incepi sa pui feliile de dovlecei pina umpli tot fundul tigaii Ai grija sa nu se suprapuna feliile una peste alta.Le prajesti si pe o parte si pe alta dar nu trebuie sa capete decit o culoare aurie - sa nu devina maronii!! Nu uita dovlecelul e o leguma foarte delicata care nu necesita un tratament termic dur. Toate feliile se prajesc in acelasi timp asa ca le intorci si le scoti din tigaie pe toate o data. Din tigaie le treci repede in castronul cu sosul de usturoi si otet dupa care acoperi totul cu un capac.Vaporii din dovleceii fierbinti vor condensa in interiorul castronului si astfel dovleceii se inmoaie foarte frumos si nici nu pierzi aroma creata.Cam vreo trei tigai vei avea de prajit,asta e si in functie de marimea tigaii!!!! Cind toata treaba cu prajitul e gata, taie rosiile felii si punele in forma de cercuri concentrice pina acoperi toti dovleceii. Lasa-i asa acoperiti pina se racesc,mai pune-i si putin in frigider ca ei sunt foarte buni reci si dupa toata trebusoara asta vei avea pe masa un aperitiv deosebit de gustos. Da il recomand ca aperitiv, si inca unul foarte elegant!!
PS vreau sa va vind un superpont de la un bun prieten foarte gurmand!!! In borcanul cu castraveti murati pune si un dovlecel Vei avea o surpriza foarte placuta cind il vei minca.
Daca te intereseaza vreo reteta anume te rog scrie-mi si in caz ca o stiu raspund promt. Aici vreau sa scriu numai retete pe care eu le-am facut deci care sunt reusite garantat.

Niciun comentariu: